Kolejna afera farmaceutyczna: Pacjenci przyjmują leki, które nie powinny trafić do obrotu

Rozwody po nowemu: Ministerstwo zniechęci do rozstania, a dzieci dostaną alimenty natychmiast

Uproszczenia dla małych podatników. Nowe korzyści kuszą znacznie słabiej

Będą zmiany w podatkach. Prezydent podpisał obszerną nowelę kilku ustaw

Zaliczka czy zadatek? Sprawdź, z czym może się wiązać rezygnacja z rezerwacji

Pielgrzymkę rowerową do Wilna rozpoczęliśmy 28 kwietnia 2018 roku. Na początku msza św. w parafii św. Mikołaja na ul. Dębickiej w Rzeszowie odprawiana przez księży, którzy też pojadą z nami na rowerach.

Pierwszy dzień to jazda przez góry świętokrzyskie (nie było lekko). Dojechaliśmy do Skarżyska Kamiennej do parafii pw. Matki Bożej Ostrobramskiej – Sanktuarium Matki Bożej Miłosierdzia.

Jest to jedyna w Polsce wierna kopia kaplicy Ostrobramskiej z Wilna.

Dzień następny naszego pielgrzymowania rozpoczynamy mszą świętą. Następnie jedziemy do kolejnego sanktuarium w Niepokalanowie.

Jazda oczywiście bardziej przyjemna, bo prowadzi po płaskim terenie gdzie prędkości przejazdowe są wyższe niż dzień wcześniej.

Trzeci dzień to już jazda przez duże obszary leśne nad jeziorami mazurskimi. Odwiedzamy Kościół w Przasnyszu - miejsce chrztu św. Stanisława Kostki, następnie dojeżdżamy do Fijałkowa.

Dzień czwarty, dojeżdżamy do miejsca objawień Matki Boskiej w Gietrzwałdzie.

590 kilometrów za nami, przejeżdżamy przez Stoczek Klasztorny miejsce internowania księdza Prymasa Stefana Wyszyńskiego. W tym dniu odwiedzamy także Świętą Lipkę, gdzie wysłuchaliśmy koncertu organowego. Na nocleg dojeżdżamy do Giżycka nad jeziorem Niegocin.

Przedostatni dzień - przejeżdżamy przez Suwałki (Polski biegun zimna) a Rzeszowa już nie widać. Zwiedzamy klasztor Kamedułów nad jeziorem Wigry.

Ostatni dzień jazdę zaczynamy dość wcześnie, bo o godzinie 5:45. Czeka nas ponad 180 km drogi przez Litwę do Wilna. Dojeżdżamy i około godziny 17:00 modlimy się pod Ostrą Bramą dziękując za dar szczęśliwej podróży.

Sobota to już zwiedzanie zabytków Wilna z przewodniczką. Godzina 16:00 zaczynamy załadunek rowerów na specjalną przyczepę rowerową.

Około godziny 4 rano w niedzielę przejechaliśmy do Rzeszowa.

Zmęczeni trudami pielgrzymki, ale bardzo szczęśliwi.

Pozdrawiam

Krzysiek Lamers

07.03.2018 r. przeszła na emeryturę nasza koleżanka Alicja Sikora.

Ala pracowała w naszym zakładzie od 1975 r. Aktywnie uczestniczyła w życiu KM NSZZ Solidarność będąc skarbnikiem od 1998 roku.

Alu, dziękujemy za wszystkie
lata pracy z Tobą!
Za Twoją pracowitość,
wytrwałość, cierpliwość,
wkład w funkcjonowanie
naszej firmy i zaangażowanie.
Każdego dnia będziemy
miło Cię wspominać.

15 marca 2018 r. odbyły się w naszej firmie wybory władz Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” ICN Polfa Rzeszów S.A. na nową kadencję 2018-2022.

Przewodniczącym OM został wybrany Tadeusz Perdeus. Powołana została również dwunastoosobowa Komisja Międzyzakładowa.

Czterech delegatów w czerwcu b.r. będzie reprezentować organizację na WZD Regionu Rzeszowskiego.

Wszystkim nowo wybranym życzymy sukcesów w wypełnianiu swoich statutowych obowiązków.

26 lutego Prezydent RP Andrzej Duda oraz przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotr Duda wręczyli w Pałacu Prezydenckim certyfikaty i statuetki laureatom X konkursu "Pracodawca Przyjazny Pracownikom".

W sumie w tym roku wyróżniono 27 pracodawców - wśród nich jest nasz Prezes Tadeusz Pietrasz z ICN Polfa Rzeszów S.A.

Podczas uroczystości w Pałacu Prezydenckim Andrzej Duda podziękował laureatom konkursu za to, że „przyczyniają się do budowania nowoczesnego państwa”. Podkreślił, że przestrzeganie prawa pracy jest ważne dla zrównoważonego rozwoju państwa.

Przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda podkreślił z kolei, że nagroda jest tym bardziej wyjątkowa, że przyznawana pracodawcom przez pracowników. Zaznaczył, że współcześnie wielu pracodawców traktuje pracę jak towar, a pracownika jak przedmiot.

Przewodniczący „S” przypomniał, że w wyróżnionych firmach funkcjonują układy zbiorowe pracy i niezależne związki zawodowe.

Konkurs "Pracodawca Przyjazny Pracownikom" jest organizowany przez NSZZ "Solidarność" pod honorowym patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Jego celem jest promowanie pracodawców, wyróżniających się w stosowaniu dobrych praktyk, przestrzegania prawa pracy, w szczególności poprzez stabilność zatrudnienia, przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz prawa do zrzeszania się w związki zawodowe. Certyfikat przyznawany jest na trzy lata.

Tegoroczni laureaci to: Szkoła Podstawowa nr 4 w Jędrzejowie, Komunikacja Miejska - Płock Sp. z o.o. w Płocku, PKP SA w Warszawie, Państwowe Gospodarstwo Leśne - Lasy Państwowe - Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Katowicach, Miejska Energetyka Cieplna Sp. z o.o. w Koszalinie, Huta Cynku „Miasteczko Śląskie” S.A. w Miasteczku Śląskim, Krajowa Spółka Cukrowa S.A. w Toruniu, Stadnina Koni Pępowo Sp. z o.o. w Gogolewie, Walcownia Metali „Dziedzice” S.A. w Czechowicach–Dziedzicach, Szkoła Podstawowa nr 8 im. Jana Brzechwy w Zielonej Górze, PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. w Sosnowcu; Przewozy Regionalne Sp. z o.o. Oddział Świętokrzyski w Skarżysku Kamiennej; TAURON Ciepło Sp. z o.o. w Katowicach; LOTOS Terminale S.A. w Czechowicach–Dziedzicach; ICN Polfa Rzeszów S.A. w Rzeszowie; Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka w Warszawie; Leszczyńska Fabryka Pomp Sp. z o.o. w Lesznie; Saint-Gobain HPM Sp. z o.o. w Kole; Solbet Sp. z o.o. w Solcu Kujawskim; Bulten Polska S.A. w Bielsku – Białej; Roland International Polska Sp. z o.o. w Koninie; SPOŁEM Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Olkuszu; Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Krośnie; Robotnicza Spółdzielnia Mieszkaniowa „PIONIER” w Kutnie; Zakład Energetyki Cieplnej Sp. z o.o. w Pabianicach; Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. w Olsztynie; Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji ZB w Łomży.